Családok figyelem! Erről a változásról még sokan nem tudnak! Havi közel 26 ezer forint, amit most teljesen új néven kell igényelni!!!Családoknak, egyedülálló édesanyáknak is járó pénz, melyet most új szabályok szerint kaphat meg! ÍGY VÁLTOZTAK A SZABÁLYOK! Itt olvashatsz róla bővebben >>

ÉDESANYÁK FIGYELEM! HAVI 25.650 FORINTOS TÁMOGATÁS, AMIT MOST TELJESEN ÚJ NÉVEN IGÉNYELHETSZ!Családoknak, egyedülálló édesanyáknak is járó pénz, melyet most új szabályok szerint kaphat meg! ÍGY VÁLTOZTAK A SZABÁLYOK! Itt olvashatsz róla bővebben >>

A családtámogatások terén sok változás történt, így a jól ismert GYES helyét a GYESE vette át, nem csak nevében változott, hanem a szabályok is . A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény, amely az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIII. törvénnyel módosult.
A GYESE: Gyermekgondozást segítő ellátás: nem kötött biztosítási jogviszonyhoz, 2016-ban az összege bruttó 28.500 forint, ebből az összegből levonják a nyugdíjjárulékot, így nettó 25.650 forintot kap havonta a jogosult szülő, a gyermek féléves korától korlátlan időtartamban folytathat a szülő keresőtevékenységet. A GYESE időtartama beszámít a szolgálati időbe.
Ki jogosult a GYESE igénylésére:
– anya
– apa
– örökbefogadó szülő
– nevelőszülő
– gyám
– és speciális esetekben a nagyszülő

Mikortól és meddig jár a GYESE:
– akik előtte GYES-t kaptak és még fennáll a jogosultságuk
– ha nem volt a jogosultnak szülés előtt munkaviszonya, akkor a gyermek születésétől 3 éves koráig kaphatja.
– ha volt biztosítási jogviszonya a gyermek születése előtt a jogosultnak, akkor a GYED után, egészen a gyermek 3 éves koráig
– ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, akkor a gyermek 10 éves koráig
– ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válásáig, de maximum 10 éves koráig.

Mekkora összegre jogosult a szülő?
– 1 gyermek esetében bruttó 28.500, nettó 25.650 forint
– ikergyermekek esetén a gyermekek számával megszorozva

Keresőtevékenység folytatása GYESE mellett:
– nem folytathat a szülő keresőtevékenységet a gyermek fél éves koráig
– A gyermek fél éves korától , ha a szülő keresőtevékenység folytat időkorlátozás nélkül lehet a gyermekgondozást segítő ellátás mellett dolgozni és el lehet helyezni a gyermeket időkorlátozás nélkül bölcsődében és családi napköziben.
– kiskorú szülő gyermekének gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet
– nagyszülő csak a gyermek 3 éves korától és max. heti 30 órában – vagy otthonában korlátlanul- dolgozhat
– Az idősebb testvér után járó GYESE tovább is folyósításra kerül, ha újabb gyermek születik a családba, és a szülők az újszülött után is jogosultak valamilyen ellátásra (CSED-re, GYED-re, GYESE-re).
– Korlát is van: egyszerre csak az egyik szülő vehet igénybe gyermekeikre tekintettel ellátást , természetesen a szülők választása szerint, bármelyik szülő lehet).
Vegyük példának a klasszikus esetet: – ha az első gyermek után az anya számára folyósítják az ellátást, abban az esetben egy következő szülés esetén az újabb ellátást is kizárólag az anya igényelheti, így egyidejűleg mindkét ellátást az ő számára kell folyósítani ( nem lehet egyiket az anya, másikat az apa számára)

Hol lehet igényelni a GYESE-t?

– Járási Hivatal
– Kormányablak
– települési ügysegédek (2015. április 1-től)
– ha az igénylő munkahelyén van kifizető hely, akkor a munkahelynél kell beadni az igényt
– elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül: eugyfel.allamkincstar.gov.hu oldalon

Forrás : http://imami.hu/