Fontos! Ha Önhöz is megérkezik ez a levél, akkor fontos teendője van! Kortól függetlenül bárkihez megérkezhet! Semmi esetre se cselekedjen meggondolatlanul! >>>

Figyelem! Ha ilyen üzenetet kap, azonnal hívja a rendőrséget és a szolgáltatót! Több helyen is kiadták a figyelmeztetést!

FELHÍVÁS! HA ÖN IS MEGKAPJA EZT A LEVELET, AKKOR HALADÉKTALANUL HÍVJA FEL TELEFONON A SZOLGÁLTATÓT! AMÍG NEM BESZÉLT VELÜK NE CSINÁLJON SEMMIT! MINÉL ELŐBB TÁJÉKOZÓDJON, MERT FONTOS!

Ha ilyen üzenetet kap, azonnal hívja a rendőrséget és a szolgáltatót
Elektronikus levélben és telefonon is próbálkoznak a cs**ók, személyes és banki adatainkra utaznak.

A Fejér Megyei Hírlap egyik olvasója osztotta meg tapasztalatait arról, hogy egyre több furcsa, gyanús e-mailt kap. Ezek alighanem másokat is elérnek, s megzavarhatnak. Az egyik telekommunikációs mamutcég ügyfélszolgálata nevében keresték föl.

“Már ez is szokatlan volt, ám gyanúmat messze fokozta és megerősítette a levél magyartalan, primitív szövege. Mellesleg, különféle számláimat átutalással, csoportos beszedési megbízással rendezem évek óta. Észrevételemet azonnal jeleztem a szolgáltatónak. Biztos voltam benne, hogy egy tisztességtelen adatvadásszal van dolgom.”

A témában Dorgai-Geosits Szilvia törzszászlós, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársa a lapnak elmondta, efféle elektronikus levélcsalással kapcsolatos nyomozás náluk jelenleg nincs, de arról tudomása van, hogy az országban másutt folyik ilyen vizsgálat, nyomozás.

Hasonló csalássorozat Fejér megyében is volt a közelmúltban. A feltöltő kártyás telefonok törvényileg elrendelt adategyeztetése körüli ügymenetre ugrottak rá elkövető körök.

Ők telefonban, szóban kérték adategyeztetésre az embereket, álságosan a szolgáltató nevében. Annak ellenére is többeket sikerrel átvertek, hogy a kártyás mobilok körüli adategyeztetést minden esetben az ügyfélnek kellett kezdeményeznie telefonon avagy személyesen. Megfenyegették a felhívottakat, hogy amennyiben nem működnek együtt, telefonszámuk megszűnik. A károsultaktól végeredményben bankszámlaadatokat csaltak ki.

A törzszászlós asszony azt tanácsolja, hogy hasonló szituációkban inkább legyünk bizalmatlanok. Azt javasolja, hogy kérjük el a hívó fél telefonszámát. Próbáljuk meg ellenőrizni, rákeresni, hogy valóban a hivatkozott céghez, szolgáltatóhoz tartozó telefonszámról hívtak-e bennünket. Ha igen, akkor hívjuk őket vissza, vagy kérjünk visszahívást.

Semmi esetre se teljesítsük a befizetésre felszólító, vagy adatközlésre, például PIN-kód, jelszó megadására felszólító leveleket. Érdemes figyelnünk a feladó e-mail címére, s ha a megszokott címtől, vagy általában használt megszólítástól eltérnek, éljünk a gyanúperrel, hogy meg akarnak téveszteni bennünket.

Legjobb, ha az ismeretlen feladótól származó, gyanús e-maileket azonnal töröljük, s nem árt, ha a gyanús levél érkezéséről tájékoztatjuk az illetékes szolgáltatót is. Dorgai-Geosits Szilvia szerint a szolgáltatók is jelzik a rendőrségnek, ha visszaélnek a nevükkel, ám mivel telephelyük jobbára nem megyénkben van, ezért e feljelentések nem hozzájuk futnak be.

Forrás: feol.hu

WRITER