Durva változás a vízóra, villanyóra, gázóra leolvasásnál! Minden szolgáltatóhoz másképp kell leadni az óraállást! Nagyon sokaknak fog gondot jelenteni! >>>

Változás a mérőóra bediktálásoknál! Hamarosan változhat a vízóra, villanyóra, gázóra és egyéb mérőórák bediktálása! További részletek itt >>> JELENTŐS VÁLTOZÁS JÖHET A KÖZMŰSZOLGÁLTATÓKHOZ TÖRTÉNŐ ÓRAÁLLÁS BEDIKTÁLÁSÁNÁL! VÍZÓRÁT, GÁZÓRÁT, VILLANYÓRÁT IS ÉRINTI! ITT VANNAK A RÉSZLETEK >>>

Már nem tűnik a valóságtól elrugaszkodott gondolatnak, sci-finek, az, hogy például ne csak ne csak a barátainkkal való beszélgetésre használjuk a chatet, hanem chaten keresztül diktáljuk be a közműszolgáltatónak az óraállást, vagy esetleg ott kérjünk recepttippeket, vagy esetleg chaten keresztül fizetni is tudjunk. Pont ezekkel a megoldásokkal foglalkozik egy magyar cég, a Talk-A-Bot , a vállalat így a vállalat alapítóival egy beszélgetés keretében ismertetik az olvasót a technológia lehetőségeiről és a várható jövőről, például előfordulhat, hogy chaten ír ránk a hűtő, hogy kifogyott a narancslé.

1 éve jelentette be Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója , hogy a chatbotok felé nyit a Messenger , az akkor 900 millió felhasználóval rendelkező cégének üzenetküldő applikációja. Ez a bejelentés felcsigázta, a CEU-n végzősként tanuló Deliága Ákost és Kalydi Gergelyt, mert az utolsó vállalkozástan órájukon olyan házi feladatot kaptak, hogy állítsanak össze egy üzleti tervet.

Deliága Ákos elmondta a Napi.hu-nak: „Úgy láttuk, hogy ez egy megfelelő pillanat: a cégek szeretnének jobban kommunikálni az ügyfeleikkel, ehhez pedig adott volt a Messenger, amit százmilliók használtak” , azonnal megkereste két másik ismerősét is, Szálka Tamást és Papp Lászlót, így közösen elkezdtek egy valódi cég alapjain.
“Ezáltal összeállt a teljes alapcsapat: Laci viszi a marketinget, Tamás a fejlesztéseket, Geri nagyjából mindenhez ért, én pedig az üzlettel foglalkozom” – adott képet a kezdeti időkről Deliága, aki egyből hozzátette: nem kezdőkről volt szó, négyüknek elmondása szerint “erős tudása, erős kapcsolatrendszere volt” már, hiszen mindannyian legalább 10 évet eltöltöttek különböző multinacionális vállalatoknál, sőt, a négyből három alapítónak saját céggel is voltak tapasztalatai.”-írj a napi.hu.

Nagyon sok múlik a gyorsaságon
Ettől kezdve teljesen felpörögtek az események a májusi ötletelést már azonnal követte az augusztusi cégalapítás . Papp Lászlót elmondása szerint “Azért volt ennyire sürgős, mert már volt ügyfél, akivel szerződni kellett volna. Tulajdonképpen a cégbíróságról frissen vittük a papírokat a szerződés aláírásához”.
A kezdetekben még csak kisebb projekteket tudtak csupán bevállalni, de már az volt a cél az alapítástól kezdve, hogy sok ügyféllel rendelkező cégeket szólítsanak meg. Szálka Tamás kifejtette: “Szinte bármely terület szóba jöhet, ahol a cég hatékonyabban szeretne kommunikálni, mi ugyanis nem dobozos termékkel foglalkozunk. Bár természetesen van egy keretrendszer, különböző megoldásokat fejlesztünk az ügyféligénynek megfelelően”.

Miről is van szó tulajdonképpen?
A chatbot világát alig ismerő ügyfél onnan indul, hogy a chatbot az ügyfelek kérdéseit megválaszolja az operátorok helyett. Például : egy adott bejelentéshez, milyen adatokra van szükség , Szálka elmondása szerint erre is alkalmas a chatbot, viszont a Talk-A-Botnál a szakemberek úgy látják, hogy lehet ennél még sokkal intenzívebb marketing-csatorna is. Szálkát idézve: “Kicsit olyan, mint egy mobil applikáció, csak a szöveges felületen én magam írom be, mit szeretnék, és a mesterséges intelligencia megadja a helyes, ügyfél által várt választ”
Felhozta példának a munkaerőhiányt. A toborzási folyamat körülbelül 20 olyan kérdés van , amit minden jelentkező feltesz a munkáltatónak például mennyire rugalmas a munkaidő, mikor kapják a fizetést, milyen egyéb juttatások vannak, túlóra lehetőség, , plusz szabadnapok . Ezekre nagyon egyszerűen tud választ adni, ugyanakkor meg tudja kérdezni az álláskereső igényeit is, és ezeket az adatokat már strukturáltan át lehet adni a HR-nek .
Akadt olyan vállalat, ahol az ügyintézők idejének 20 százaléka arra ment rá, hogy az ügyfeleik időpontfoglalását kezelték, pedig egyszerűen automatizálható . Deliága azt is elmondat, hogy nagyon sok cég panaszkodik, hogy honlapjukon elhelyezett üzeneteiket sem ügyfeleik, vagy még a cégen belül dolgozók sem olvassák el . A chatbot segítségével ezt is ki lehet küszöbölni, mert egy idő után úgyis elolvassák a beszélgetés következő elemét a chatben résztvevők.
Általában a vállaltok ilyen szolgáltatások iránt pedig , így már az alapítást követő egy éven belül 12 céggel működnek együtt.: például a Sziget, a Nosalty, Dumaszínház, a szallas.hu, az Árkád üzletház, az Index, vagy éppen a Napi.hu.
Minden ügyfél más típusú chatbotot kapott: például a Nosalty-ra Messengeren ráírók beírják az otthon található alapanyagokat, és azonnal kidobja a program az abból elkészíthető ételek listáját. a Napi.hu-n az olvasók egy tematikailag összeállított hírcsokrot kapnak, az általuk kért időpontban. Sziget Dávidot bármiről kérdezhették a fesztiválozók: , hol a kemping, a programokról, még azt is meg lehetett kérdezni tőle, hogy éppen van-e barátnője. Ilyenkor például viccesen azt válaszolta, hogy igen volt, sajnos elhagyta egy időjárás-applikáció miatt.
Szálka Tamás azt is elmagyarázta, hogy igyekszenek a céghez igazodva kialakítani a chatbot személyiségét.
“Minden márkához kialakítjuk a chatbot személyiségét. Sziget Dávid például egy 22 éves hipszter volt, akivel nyugodtan tegeződhettél, de ha például egy bankról beszélünk, akkor teljesen más tulajdonságokat kap a chat, hogy mást ne mondjak, például a káromkodásokat is másképp kezeli.

Hogyan tovább?
Szinte a chaten él a mai generáció , így ha azon elérhető például ha ezáltal elérhető egy cég, akkor az mindenképpen előnyt jelent számára . Deliága szerint ezt most már egyre többen ismerik fel és ebbe az irányba nyitnak, fejlesztenek. A napokban elindult az OTP-vel együttműködve a chatshop szolgáltatásuk, ezen keresztül le lehet bonyolítani a teljes vásárlást , természetesen banki biztonsági szint mellett. Ebben a szolgáltatásban nem csak Magyarországon lett első Talk-A-Bot, hanem az egész régióban is.

A cégvezető elmondta, hogy kiemelt érdeklődést tapasztalnak a kormányzati, közműszolgáltató szektor irányából is , így könnyen elképzelhető lehet, hogy nemsokára hogy nemsokára chaten fogjuk bediktálni az óraállásokat is.
Előnye, hogy “Csak egyszer kell megadni az adatokat a chaten, onnantól a bot minden hónapban maga jelzi, hogy be kell diktálni az óraállást, sőt, a durva elütéseket – például, ha valaki egy nullával többet ír be – is jelzi majd. Igaz, ez nem egy óriási innováció, de kommunikációban, ügyfélélményben sok ember életét fogja megkönnyíteni” mondta Deliága.

Említést tett arról Szálka, hogy olyan szempontból is fejlesztik a chatbotot, hogy ha valaki elüt egy kérdést, akkor azt is meg tudja érteni vagy nem helyes szórendet használ az ügyfél, de ehhez óriási szükség van arra, hogy partnerek legyenek a cégek is. “A cégek hajlamosak GYIK-ban gondolkodni: szépen, kereken megfogalmazott háromsoros kérdés, amire 10 soros választ adnak. A chatben ezt el kell felejteni, rövid a kérdés és rövid a válasz. Amennyiben kikerülhetetlenül hosszú a válasz, azt inkább három szakaszban kell elküldeni”
Az is a vállalaton múlik, hogy hány kérdésre készítik fel a chatbotot. Ez természetesen lehet a néhány tíztől egészen a pár ezerig, tulajdonképpen bármennyi. A Talk-A-Bot eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyfelek kérdéseinek nagyjából 60 százalékára tudja a választ chatbot, a többiben pedig a kérdezőt az emberi erőforráshoz, az operátorhoz irányítják. “Ekkor ugyanúgy a chaten folytatódik a kommunikáció, az pedig az adott cégtől függ, hogy mennyi idő alatt reagálnak. De mivel csak a minőségi kérdés jut tovább a chatboton, így várhatóan az ügyintézőknek is több idejük lesz ezekre válaszolni”, de azt is hozzáfűzte azonnal Szálka, hogy általában a rendszer indulása után még hónapokig monitorozzák annak működését és betanítják a chatbotnak a gyakran felmerülő új kérdéseket, valamint és az arra adott megfelelő választ is.

Az alapján válaszol a chatbot, amit tanítanak neki , tehát a kontrollált gépi tanulás során és nem a neten keresi a megfelelő választ. Azt is elmagyarázta Szálka, hogy miért döntöttek így: “Egy gyógyszeripari vagy banki környezetben az automatizált tanulás okozhatna gondokat, ilyen esetben érhetően mindenki minimálisra akarja csökkenteni a hibás válasz lehetőségét” .

Optimistán tekintenek a jövőbe, Papp azt is elmondta, hogy a cégek 80 százalékának lesz chatbotja , egy kutatás szerint 2020-ra, még azoknak is, akik nem kifejezetten az ügyfélélményt akarják növelni. Működhet ezáltal például a cégen belüli kommunikáció, a hr-feladatok, a szabadságok kiosztása, vagy az it-helpdesk is. Az utóbbinál csak beírja a dolgozó, hogy vendég wifi és azonnal kidobja a rendszer a jelszót, a szabadságolásnál pedig elegendő beírni a chatablakba, hogy mikor szeretnénk szabadságra menni, azt pedig a rendszer automatikusan rögzíti.
Ez lehet a digitalizált automatizmus egyik ága Papp László szerint : a dolgok internete (Internet of Things, IoT) és az önvezető autók mellett. Kifejtette: “Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk: hamarosan akár a hűtőnk is ránk írhat azzal, hogy elfogyott a narancslé.”

Pénz, pénz, pénz.
Nagyon komoly globális céljai vannak a Talk-A-Botnak , de nagyon gyorsan kell cselekedniük, ha ezt el akarják érni, mert világszerte valóságos gomba módjára szaporodnak a chatbotok. Deliága elmondta, hogy “Csak a Facebookon napi ezer chatbotot indítanak és bár igaz, hogy ezek többsége csak apró dolgok tud végrehajtani, banki környezetben nem lenne képes működni, de jól mutatja, mekkora a verseny a területen” , de véleménye szerint még jó időben léptek piacra, és már megtudták szerezni a kellő referenciákat is.

Jelenleg ki tudja szolgálni a vállalkozás a magyarországi igényeket , megvan ehhez ehhez az elegendő bevétel , Deliága elmondása szerint jelenleg 24 fővel működnek: 8 fejlesztő, 9 fős marketing csapat, 3 backoffice-os munkatárs és a 4 tulajdonos.

A nemzetközi terjeszkedéshez, ez nem elegendő, ezért keres jelenleg is befektetőt a cég: “Az indulást az alapítók finanszírozták és rögtön lett bevétele is a cégnek, így eddig nem volt gondunk a fejlődéssel. Most azonban szükségünk lenne egy tőkeerős befektetőre, akinek segítségével külföldön is ki tudnánk próbálni magunkat” , elmondása szerint elsősorban olyan befektetőt keresnek, aki majd össze tudja kötni őket a leendő ügyfeleikkel. és ezért, ha lesz rá lehetőség, akkor inkább külföldit választanának. Azzal indokolta, hogy “A magyar befektetők a nemzetköziekhez képest feltételekben és anyagiakban nem versenyképesek, viszont a nemzetközi befektetők nem érdeklődnek magyar cégek iránt, amíg azok csak az országban vannak jelen. Egyszerűen nincs meg a bizalom.” , ez jelenti számukra a nehézséget.

Szeretnék növelni az ismertségüket külföldön ezért a napokban a Szilícium-völgyben vettek részt egy startup-megmérettetésen, a TechCrunch Disrupton. Deliága elmondása szerint: “Több óriás márka képviselője, így a Verizon, a Cisco és a Samsung is meglátogatta a standunkat és pozitív visszajelzést adott. Most éppen ezért az a dolgunk, hogy a több mint 50 érdeklődő befektetővel, viszonteladóval és potenciális ügyféllel folytatni tudjuk a megkezdett tárgyalásokat”

Azon vannak, hogy együtt dolgozzanak még régiós országokbeli partnerekkel is : “Bulgáriában és Oroszországban már vannak tárgyalásaink, egyelőre optimisták vagyunk, ám a papírok még nincsenek aláírva, így nem is mondhatok többet” beszélt terveiről Deliága , ehhez pedig Papp hozzáfűzte a jelenlegi cégpolitikájukat is:„ a vonat most megy, éppen azért az a célunk, ha valamely cég úgy dönt, hogy lesz chatbotja, akkor minél előbb szem előtt legyünk.”

Admin