Dolgozók, melósok figyelem – Kötelezővé tennék a sziesztát Magyarországon! Ezeket a munkaköröket, beosztásokat, munkahelyeket érinti >>>>

Dolgozók, melósok figyelem – Kötelezővé tennék a sziesztát Magyarországon!

Az MTA Szociológia kutatóintézet szociológusa, Antal Z. László szerint egyre nehezebben tűrik az emberek hazánkban is a kánikulai hőséget. Főleg azoknál a férfiaknál figyelhető meg ez a jelenség, akik a szabadban dolgoznak, ők viselik a nagyobb kockázatot, mert hiába figyelmeztetik az állampolgárokat arra, hogyan védekezzenek a hőség ellen, a legnagyobb hőségben is a szabadban dolgozók sajnos nem tudnak minden óvintézkedésnek eleget tenni. Az is nyilvánvaló, hogy a férfiaknak majdnem fele dolgozik a szabadban nyáron is, míg a nőknek jóval alacsonyabb, alig 27%-a. Ugyanakkor a szabadban dolgozó férfiak a déli órákban több mint 2 órát tartózkodnak kint a szabadban a felmérések szerint a következő állásokban dolgozók vannak kitéve ennek a veszélynek: útmunkások, gépkocsivezetők, tetőfedők, biztonsági őrök.

Igen nagy mértékben befolyásolja az iskolai végzettség is ezt a kockázatot. A felmérések szerint, annál inkább védett, fedett helyen tartózkodik ezekben az órákban a munkavállaló, minél magasabb a végzettsége. Ebben nincs különbség férfiak és nők között, a férfi és női munkavállalók 70%-a fedett helyen dolgozik a meleg nyári órákban is.

A felmérésben szerepelt a sziesztára vonatkozó kérdés is, érdekes, hogy nem foglalt állást ebben a kérdésben a válaszadók 21%-a, részben azért,mert nem rendelkezett elég információval a kérdésben, de a megkérdezettek 50%-a határozottan egyetértett a szieszta bevezetésével. A felmérésben szerepeltek a hőség, a hideg és az UV-sugárzás elviselésével kapcsolatos kérdések is, ezekre a nagy többség azt válaszolta, hogy a legjobban a hideget viselik, utána a hőséget és az UV-sugárzást legkevésbé.

A szociológus elmondása szerint egészen meglepte, hogy a megkérdezettek igen magas arányban adták azt a választ, hogy szerepe lehet a hőség elviselésében a kormány intézkedéseinek. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 90%-a szerint jobban kellene védeni a gyermekeket az UV sugárzástól, és ugyanennyien értettek egyet azzal, hogy sokkal jobban kellene védeni a szabadban dolgozó munkavállalók egészségét is, mint azt jelenleg teszik.

Forrás : penzcentrum.hu

ORIGIN